Продължете към съдържанието
Начало » Блог » Берлин и неговите културни и исторически богатства. Разнообразие от предложения за любителите на история, арт и гийк култура!

Берлин и неговите културни и исторически богатства. Разнообразие от предложения за любителите на история, арт и гийк култура!

  Разнообразие е думата, която най-добре може да опише може би най-цветната европейска столица – Берлин. Невероятно е как след пълно разрушение през Втората Световна война, градът не само е успял да се възстанови, но и може да предложи безброй забележителности – исторически и модерни, и би успял да задоволи всички желания на туристите.
  Градът е богат на субкултури, различни арт среди и доста подходящ за гийкове. Няколко известни събития привличат аниме феновете всяка година в Берлин, а наред с регулярните ивенти, организирани от RESPAWN – организация, обединяваща любителите на гийк културата, може да посетите и големи фестивали и изложения, специално посветени на дигиталния, научния и фентъзи свят. Някои от тях са OutGeek Women, Experience IFA, TOA Berlin и MetropolCon.
  Безспорно едно от най-интересните места за технологичните запалянковци е DarkMatter, паралелен космос от светлинни и звукови инсталации, в който се размиват границите между реалния и дигиталния свят. Освен вълнуващо преживяване, тази локация предлага и поглед в бъдещето със своите технически иновации.
  За гейминг маняците препоръчваме Games Ground Berlin – тридневно събитие на тема видео игри за професионални и хоби геймъри, хора от бизнес бранша или просто любители. По всяко време на годината може да бъде посетен и музеят за компютърни игри в Берлин, където може да видите, както исторически и легендарни гейминг машини като Нимрод – първата компютърна игра, Аркада или Понг, така и актуалните 3D игри. Дори може и да ги изпробвате.
  На всеки ъгъл от Берлин можете да откриете парченце история. След събарянето на Берлинската стена и обединението на Западен и Източен Берлин почти вече няма следи от разделението. Най-запазената част от стената е „Галерията“ в източната част на града до река Шпрее, дълга 1300 метра. Известен сред туристите е и мемориалът на убитите евреи или наричан още Паметника на Холокоста, открит през 2005 година по повод 60 години от края на Втората Световна война.
  Разнообразие ще откриете и в архитектурата на града, където модерното в лицето на сградите около площада Потсдам контрастира на старинното, представено от сградите в Шарлотенбург.
  Една от най-известните забележителности, разбира се, е Райхстага или парламента, където заседава Бундестага. Освен с огромното си значение за немския народ, сградата вдъхновява и със своята архитектура.
  Островът на музеите пък е малко островче на река Шпее, построено в рамките на почти 100 години. На него са изградени пет исторически музея, а целията район е включен в списъка на ЮНЕСКО. Тук се намира и голямата Берлинска Катедрала, построена в бароков стил.
  Продължаваме с един от централните площади в Берлин – Александърплатц, кръстен на руския цар Александър I. Локацията е известна и с един от символите на Берлин – 368 метра висока телевизионна кула, на чийто връх може да се качите и да направите една бърза обиколка на града от високо.
  Една от първите ни асоциации чувайки Берлин е именно Бранденбургската врата, наречена първоначално Портата на света. Тя е център за провеждането на големи фестивали, концерти и значими събития. Интересен елемент от Бранденбургската порта е квадригата разположена на нейния връх и представляваща римска колесница водена от 4 коня. Оттук води и началото си небезизвестният булевард Унтър ден Линден, в превод на български Под липите.
  Друга архитектурна забележителност в бароков стил е изящният дворец Шарлотенбург, заобиколен от красиви градини. Любителите на изкуството могат да се насладят на колекция от френски картини от 18 в. и порцелан.
  В Берлин се намира и най-големият еврейски музей, който често е повод за полемика и се отличава и със своята оригинална архитектура.
  Завършваме с още един известен площад, Жендарменмаркт. В центъра му е издигната статуята на Фридрих Шилер, а от двете му страни се намират концертната зала на Берлин и френската и германската катедрала.
  Не случайно Берлин е наречен градът на свободата. Екстравагантният стил на обличане, различната половата принадлежност или екцесивният начин на живот са неизменна част от културата на града. Всеки е свободен на бъде такъв, какъвто иска. Вечер Берлин се превръща в един от най-значимите центрове в Германия и в Европа на клубната култура, а екцентричните партите са съвсем обичайни. Градът привлича много туристи именно заради липсата си на скрупули и разкрепостените си партита, където хората куфеят до сутринта.
  Можем да изброяваме още много причина да посетите Берлин, но се надяваме, че с изброените по горе вече сме успели да ви убедим в историческата, културна и обществена значимост на този град.

  Proceed Booking