Продължете към съдържанието
Начало » Блог » Дуръс: многолик пристанищен град с древна красота

Дуръс: многолик пристанищен град с древна красота

  Търсите ли лятна дестинация, която да съчетава модерни и древни забележителности? Ако е така, може би ще искате да разгледате Дуръс – вторият по големина град в Албания и един от най-старите на Балканите. В тази публикация ще споделим с вас някои от причините, поради които трябва да посетите Дуръс това лято.

  Плажът на Дуръс

  В Дуръс се намира най-големият и най-оживен плаж в Албания, който се простира на повече от десет километра по протежение на крайбрежието. През лятото плажът е пълен с хора от всички сфери на живота, които се наслаждават на слънцето, морето и пясъка. Можете да намерите всякакви дейности – от водни спортове до джаги, както и разнообразни храни и напитки, продавани от продавачи на ястреби и магарета. Плажът на Дуръс е идеалното място да се забавлявате, да се отпуснете и да общувате с местните жители.

  Амфитеатър в Дуръс

  В Дуръс се намира и едно от най-великите произведения на древната архитектура в Албания, ако не и на Балканите. Амфитеатърът в Дуръс е построен през II в. от н.е. от римския император Адриан и е побирал до 20 000 зрители. Амфитеатърът е преоткрит през 60-те години на миналия век и разкрива римския преход към християнството. Можете да видите параклис със зашеметяващи стенни мозайки на светци, които показват как амфитеатърът се е превърнал в религиозно място по-късно в историята си.

  Замъкът Дуръс

  Дуръс има дълга и бурна история и следите от нея можете да видите в замъка Дуръс. Замъкът се състои от една кула и стена и датира от V в. от н.е., по време на управлението на византийския император Анастасий I, който е роден в Дуръс. Замъкът е бил укрепван и нападан от различни сили, като венецианците, османците и италианците. Замъкът е бил база на героичната съпротива на албанските патриоти срещу италианското нашествие през 1939 г.

  Proceed Booking