Продължете към съдържанието
Начало » Блог » Букурещ – оазис на „една ръка разстояние“

Букурещ – оазис на „една ръка разстояние“

  Букурещ често бива подценяван, но не случайно столицата на Румъния е наричана още „малкият Париж“ и по нищо не отстъпва на другите европейски столици. Прилики с Париж откриваме в архитектурата на града, особено в наличието на Арката и булеварда водещ към нея.
  Друга забележителност обаче отличава Букурещ – величественият парламент, който е на второ място по площ в света след Пентагона във Вашингтон. Сградата е построена от известния Николае Чаушеско, но е завършена след разстрела му. Парламентът представлява огромен интерес за всички туристи, защото може да бъде разгледан отвътре, а освен всички зали, вътре могат да бъдат посетени и Музеят на двореца, Музеят на комунистическия тоталитаризъм и Националният музей за съвременно изкуство. По време на посещението ни през месец ноември срещу парламента беше изграден приказен голям коледен пазар, който определено се радва на висока посещаемост и не се различава от коледните пазари в западноевропейски столици като Виена. Пазарът отваря в 16 часа, а повечето будки работят до 22 часа. Отличен вариант да се стоплите с чаша греяно вино по време на разходката си в града. Сградата на парламента пък беше осветена в цветовете на румънското знаме, като на определен интервал наблюдавахме и светлинна хореография с цветовете. По път за парламента видяхме красивите фонтани на Букурещ, общо 44, с което и най-дългата хореографирана система от фонтани според Световната академия за рекорди.
  Повечето други забележителности са разположени, както обичайно, в центъра на града, като подходящ за отправна точка е Атениумът, който е огромна коцертна зала и културно богатство на страната.
  Продължавайки направо по булеварда подминаваме Националния художествен музей, площада на революцията и стигаме до една уникална уличка от затворен тип, която е покрита с шарени чадъри. Много известно място сред така наречените инфлуенсъри и хора, любители на фотографията. Уличка, която просто зарежда с настроение.
  Недалеч от нея се намират и университетският площад, Националният театър и Музеят на историята и изкуството, а оттам спокойно може да се отправим към калдъръмените улички на Стария град или Страда Липскани. Възхитителните сгради привличат туристи и румънски граждани по всяко време на деня, но вечер този район се пълни още повече заради многобройните автентични ресторантчета. Ние посетихме Caru’ cu Bere, така наречената бирена къща, която е един и от най-известните спотове и културно-исторически център в Стария град. Заведението се помещава в голяма старинна къща, основана през 1879 година и запазила автентични елементи на обзавеждане от края на 19-ти век. Прекрасно място, където да опитате типична румънска кухня и свежа местна бира, а вечер да се насладите на шоу програма с народни румънски танци и песни.
  В непосредствена близост се издига със своите куполи дворецът на ЦИК, а по път за ресторант успяхме да видим и малкия, но красив манастир Ставрополеос.
  Друго уникално място, подходящо за кратка почивка, е книжарницата Cărturești Carusel. Със своите извити стълбища и интересен интериор книжарницата е изключително подходяща за няколко фотографски кадъра. В нея освен книги, може да намерите сувенири, изложби, а дори и кафене на последния етаж.
  За любителите на зелени площи Букурещ предлага няколко прекрасни парка като парк Вакарещи, Градините Чишмиджиу и не на последно място парк крал Михай Първи, където се намират приказните японски градини и уникалният по рода си отворен Музей на селото. Посещавайки този музей, който всъщност е мини селище, човек може да се пренесе в традиционния живот на румънския селянин и да се разходи покрай прихлупените къщички, колиби, църкви и мелници.
  След един пълноценен ден в обиколка на забележителностите на Румъния, определено сме заслужили време за релакс в една от най-големите терми в Европа, намираща се на не повече от 20 минути с автобус или кола от Букурещ. Не пропускайте възможността да се потопите в минералните топли басейни на този оазис на достъпни цени. Термето е пълно целогодишно, но таксата за зоните е малко по-висока през почивните и празничните дни. СПА центърът разполага с три зони, първата с вътрешен и външен минерален басейн, втората с няколко различни сауни и третата с водни пързалки за малки и големи. Достъпът до всяка от трите се заплаща по отделно или се закупува комбиниран билет с включен достъп до трите зали. На пързалките се формират дълги опашки, но чакането определено си струва и успява да задоволи всеки любител на адреналина. Най-обширната релакс зона, където се извисяват палми и други растителни видове разполага с вътрешен и външен басейн с много топла минерална вода и масажни легла. Ако огладнеете може да посетите ресторанта, а жадните могат да отпиват от питието си на бара, който е разположен наполовина в самия басейн. За по-разсеяните се продават на входа халати, кърпи и джапанки.
  Малко допълнителна информация ще ви е нужна и за безгрижно пътуване до Букурещ. Валутата е леи, а до Букурещ може да стигнете от всяка точка на България, минавайки границата при град Русе. Преминаването през Дунав мост навлизане в Румъния се таксува с 4 лева, а на излизане 15 леи. Винетка също ще ви трябва, като такива се предлагат на няколко будки веднага след границата.
  И така, надяваме се, че информацията Ви е била полезна и сме успели да ви убедим, че си струва да запалите колата или да се качите на автобуса и да посетите пъстрата столица на нашата северна съседка.

  Proceed Booking