Продължете към съдържанието
Начало » Блог » Магията на остров Крит, преживяване за цялото семейство

Магията на остров Крит, преживяване за цялото семейство

  Няма нужда да се убеждаваме колко цветни и божествени са гръцките острови. Всеки блести със своя красота и заслужава да бъде посетен. Докато някои от тях са известни само с прозрачната си вода, приказни плажове и разнообразни предложения за забавление, то други са пропити от история и са запазили автентичната гръцка култура. Такъв е и най-големият гръцки остров Крит, който предлага исторически забележителности, райски плажове и каменисти скални пътеки.  

  За хората, предпочитащи по-малко физическа активност, бихме отличили по-големите градове Ханя, Ритимно, Ираклион и Агиос Николаос. Най-големият град на острова и столица Ираклион привлича туристите с останките на двореца Кносос, който свидетелства  за съществуването на Минойската цивилизация. През деня може да се насладите също на шопинг тур, обиколка на красивото венецианско пристанище или почивка в някое традиционно заведение, а вечер да се отдадете на забавление в някой от нощните клубове в града. Ако имате няколко допълнителни часа може да се отбиете и в малките курортни градчета Малиа или Херсонисос съвсем близо до Ираклион. 

  Друг цветен град, заслужаващ да бъде посетен, е Ханя. Той се отличава с културни и архитектурни белези на венецианската и османската цивилизация. Разхождайки се в стария град, ще стигнете до пристанището, чиято романтика и отразяващи се във водата светлини вечер приканват за чаша вино в хубава компания. Да не забравяме и характерния фар, който допълва гледката.  

  Друг романтичен и античен град, намиращ се между Ханя и Ираклион, е Ретимно, в който изобилстват типичните гръцки таверни и със сигурност можете да хапнете вкусна храна. Препоръчваме таверната Ставрос, където за десерт ще получите домашна ракия като комплимент от заведението.  

  Не на последно място ще споменем и Агиос Николаос, който се намира на източното крайбрежие. Не случайно градът е наречен „Критското Сен Тропе“, изключително подходящ за шляене по уличките с магазини и спокойни вечери с изглед към залива Мирабело. Особеното на този град е, че е разположен на езерото Вилусмени, където според митологията се е къпала гръцката богиня Атина.  

  Недалеч от Агиос Николаос на около половин час с корабче имате възможност да посетите едно райско кътче, което крие тъжна история. В центъра на залива Елунда с лазурно сини води се намира малкият остров Спиналонга, известен още като “островът на прокажените”. От 1905 до 1957 г. всички прокажени от Гърция бивали заточени на острова, но успяли да създадат един собствен свят, който не се различавал от този извън острова. Изградили си болница, кафенета, църква, дори и гробище. Зараждала се любов, женели се, раждали и деца, които често били съвсем здрави и били изпращани за осиновяване извън острова. Затова макар и тъжна, историята на остров Спиналонга някак вдъхва надежда и буди възхищение към силата на човешкия дух. Днес островът е превърнат в музей и могат да бъдат видени остатъци от тази бих я нарекла мини цивилизация, така че човек вървейки по каменните улички и минавайки покрай шарените къщички, може да усети изключителната атмосфера на този остров-крепост. 

  Остров Крит разполага със забележителни плажове, разпределени по цялото му крайбрежие. Макар да свързваме плажовете с мързелуване и разтуха, достигането до най-красивите от тях определено изисква физическо натоварване.  Пътят също предполага добри шофьорски умения, заради тесните, стръмни и каменисти пътища, осеяни с много завои. Но пък това, което ще видите, наистина си заслужа.  

  Недалеч от Ханя сгушен навътре в скалите се намира Сейтан Лиманиа, където козите ще бъдат Ваш верен другар на плажа. Стигайки до паркинга с кола, ще трябва да повървите 10 минути по скалите надолу, за да достигнете това магично местенце, което за съжаление отдавна е открито и от много други хора.  

  Други интересни плажове, отличаващи се с палмово изобилие са плажът Вай и Превели, намиращи се обаче на голямо разстояние един от друг. Превели е особен и поради фактът, че се намира на изхода на дефилето Курталиотикос, където река Мегас Потамос оградена от палмова гора се влива в морето. За десерт ме може би най-приказните плажове на острова – Елафониси и лагуната Балос. Елафониси, който е сравняван с плажовете на Маладивите, е изключителен заради финия си пясък с розов оттенак и кристално синята си вода. За съжаление, плажът е доста популярен, но абстрахирайки се от голямата тълпа от хора, човек определено може да се наслади на тази невероятна гледка и да поплува в прозрачната вода. 

   Изисква се не малко усилие, за да достигнеш до плажа на лагуната Балос, но екзотиката на това място определено очарова. Може да се открият няколко нюанса на синьото във водата, която като че е разделена от тясна плажна ивица. В допълнение макар и скалист, плажът е покрит с почти бели пясъци. Изморителният път надолу към плажа открива невероятно красива гледка от високо, която си заслужава да бъде запечатана в снимка.  

  За хората планинари, обичащи скалисти преживявания, няма как да не отличим каньона Самария. Походът през тесния проход между Белите планини дълъг цели 13 км. открива прекрасни пейзажи и завършва на брега на Либийско море.  

  До остров Крит може да се стигне със самолет до летищата в Ханя или Ираклион. Препоръчително е и да изберете един от двата града за отсядане, тъй като те са доста подходящи за изходни точки до повечето забележителности и плажове. За да достигнете до някои от локациите по южното крайбрежие, например, като плаж Превели, се минава по северното крайбрежие през Ритимно. Северното крайбрежие е и много по-развито туристически. Между повечето населени места вървят редовни автобуси, но наемането на кола е добра опция ако искате да пообиколите и посетите повече местенца. Цените на колите под наем са съвсем достъпни, но карайте внимателно, защото камери дебнат от всеки ъгъл.  

  Изброените места и забележителности може би са само една малка част от всичко, което може да видите на острова, но са един добър коктейл от различни преживявания и няма да ви оставят безразлични към този приказен гръцки остров.

  Proceed Booking