Продължете към съдържанието
Начало » Блог » Плитвичките езера- кътче от рая

Плитвичките езера- кътче от рая

    Има безброй причини да посетите Хърватия, но безспорно една от най-ярките са Плитвичките езера, които са включени в списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство още през 1979 година. И не случайно, 16-те езера с кристална синьо-зелена вода и плуващите в нея рибки, множеството водопади между тях и гъстатата растителност превръщат това място в кътче от рая. Паркът е основан през 1949 година, заема 300 кв м. и се намира в Централна Хърватия между Задар и Загреб.

    Макар, че сме сигурни, че веднъж стъпили там, няма да искате да си тръгнете и ще искате да видите още и още, има изградени няколко маршрута и пътеки, по-кратки и по-дълги, по които да прекосите парка. Така наречените програми са обозначени с латинските букви от А до К, като най-късата трае около 2 часа, а най-дългата около 7 часа.

    Разнообразието на парка се крие, както в приказните природни обекти, така и в тяхната надморска височина, затова езерата са разделени в две системи – Горни и Долни Плитвички езера. Не се заблуждавайте, че няма къде да спрете за почивка или хапнете и да се заредите с нови сили. Паркът е доста уреден, изградени са мостчета, места за почивка с различни предложения за хапване, тоалетни, магазинче за сувенири и влакче между станциите за улеснение на посетителите.

    Още първите крачки в парка, ще Ви открият невероятната гледка към големия водопад Veliki slap и тюркоазените езера под него. Сякаш сте попаднали в друг свят. Не пропускайте да се повозите и на корабче по езерото Козяк между станция 1 и 2. На края на Вашата разходка със сигурност ще сте доста уморени, но и заредени духовно от красивите гледки, а вероятно ще сте направили и доста снимки, за да се любувате на видяното и след това.

    Proceed Booking